Tuesday, 31 July 2012

Bosang

Assalamualaikum

Da lama jugak x update..dulu hari2..haha..x de mood ah nak update.sebab?aku je yg tau..keh3..macam la ada orang nak tau sangat kn?huh! salah satu sebab ialah lusa result kuar..aku da dapat agak result dia mcm mana..hurmmm..xpela sem depan cuba lagi (ayat mak aku)haha..dannn hari ni tetiba aku rasa nak buang dat feeling bit by bit.yes!harus!bye!

ex boyfrenku...skarang dia da ada pengganti..sob3

Friday, 27 July 2012

Title cant be displayed

Assalamualaikum

Sebenarnya kita x patut perasan lebih kan...kita tahu bila awk cakap nak jaga hati, just wait 4 the time, awk gurau2 je masa tu...awk happykan kita, awk mesej kt fb hari2, awk caring kat kita, awk layan kita elok2, awk cakap baik2, tu sume layanan sebagai seorang kawan je kan?ermm..salah kita jugak..kita perasan lebih..tapi awk tau tak, sume yg awk buat tu menyebabkan kita dah suka kt awk..kita rasa pempuan lain pun akan rasa benda yg sama jugak bila ada lelaki layan diaorang macam tu..tapi...kita tahu awk memang x suka kat kita pun..anggap kita biasa2 je..kita perasan sangat kot..hurmmm...xpelah..kita x nak cakap pape dah...nak diam je..kita harap awk baca post ni.awk pun follower kita kan..kalo la awk baca..kalo x baca its ok la kn..huhu




Wednesday, 25 July 2012

Hanya di Peghelih

Assalamualaikum...

Tadi kan aku berjalan2 kat blog masakan, cari resepi biskut raya untuk tahun ni..biasala biskut wajib, mesti nak kena ada biskut cornflakes, semperit..tu je..yg lain kuih beli..keh3..entah macam mana sambil tengok2 biskut raya, aku leh lak teringat kat makanan feberet aku time study kat uitm perlis dulu..x lain x bukan nasi ayam berempah..heeemostly kawan2 aku pun suka makan, bukan aku je..

Aku pun google la nak cari resepi nasi ayam berempah ni..hajat nak buat berbuka la kononya..tapi bukan untuk hari ni la..dah x sempat kot nak buat..hehe..aku ni kalo nak google resepi, aku akan google image dulu la..nak kena tengok rupa dulu..kalo berkenan baru bukak page dia..hehe..google punya google, carianku hampa..aku tak jumpa nasi kaler kuning yg ada ayam goreng berempah dengan kuah kari..mostly yg aku jumpa yg macam ni

ni nasi putih dengan ayam berempah.x mo ni!

ni nasi ayam dengan ayam berempah.bukan ni jugak!
Sume yang aku jumpa x sama dengan apa yg aku makan kt perlis dulu..ni lain..sob3..aku x puas hati..aku pun google la 'nasi ayam berempah perlis'.haha..xputus asa ooo..at last! aku jumpa ni

haaa yg ni laa..haha
Aku pun buka la page dia..orang ni cakap nasi ni dia beli kat repoh..area2 nak g kangaq kalo x silap..tapi dia cakap orang panggil tu nasi ganja jugak.wahhh..aku baru tahu..setelah sekian lama dok perlis, aku baru tahu yg nasi ayam berempah yg aku makan sebelum ni, depa panggil nasi ganja jugak..hoho..nama yg scary kott..pastu aku google la pulak 'nasi ganja perlis'..hehe..hasilnya..

sebijik macam orang jual kat kolej teja dulu

kat dalam dia macam ni..hehe
Dulu masa part 6 hampir tiap2 malam jugak aku makan nasi ayam berempah ni ( x nak guna nama nasi ganja) haha..ada adik tu datang jual kat kolej..malam2 aku tunggu dia la sebab malas turun dining sebab bilik aku tingkat 4..hehehe..nak dijadikan cita malam tu aku ngan roomate aku merangkap junior aku, rasa macam kebulur gila kot..nape ntah malam tu adik tu datang lambat pulak..pastu tiba2 roomate aku cakap,

roomate : kak yana, orang jual nasi ada tingkat 2 la..jom turun!
aku        : eh yeke?jom2 (eksited.haha)
kitaorang pun turun la g tingkat 2
adik tu   : awat kak?takut xdan beli ka?
perghh aku ngan roomate aku malu gila time tu kot.haha
roomate : ha'ah..hehe..nk nasi 2 bungkuih (wat2 cakap utara even dia org ganu jugak.haha)
pastu kitaorang trus blah..bila adik tu sampai tingkat 4, ada 1 bungkus je la..nasib dan beli..haha

Aku rasa last aku makan nasi ayam berempah masa tahun lepas..aku g perlis untuk present praktikal..2 la last makan...bila datang time konvo, x sempat makan sebab malam tu terus balik shah alam dah..2 la kali terakhir aku g perlis..lepas ni dah x gi kot..tetiba rasa sayu pulak..3 tahun kot aku dok sana..dah setahun kat shah alam pun, aku still susah nak biasakan diri..aku rindu suasana kampung kat perlis..pakcik makcik kat sana, bendang, pasar malam yg besar, g bukit ayaq, g gua kelam, naik train g AS, naik bus mara liner g jitra..waaaa..sangat rindu sume tu..pengalaman yg aku dapat kat perlis x kan sama dengan pengalaman kat shah alam..sangat2 jauh berbeza..tiga kali aku berpuasa kat perlis..walaupun bukak puasa lambat, tapi seronok..saat2 paling best time naik bus catar ramai2 balik terengganu..lalu ikut kampung somewhere in kedah..leh tengok rumah orang pasang pelita..pastu pakcik driver pasang lagu raya..waaa..rindunya! =( kalo la aku dapat applied chem kt perlis, mesti aku tengah ada kt sane skang tengah wat shortcos..huhu...xpelah..pengalaman kat perlis, sampai bila2 aku x kan lupa..lagi2 kat nasi ayam berempah..malang betol dia punya resepi xde kat internet...secret resepi kot..sape2 ada resepi aku nakkkk!

mak cik! nak nasi 1 bungkuih!
dua ringgit lima kupang dikk..hehe

kenduri2
p/s : x pegi terawih pastu update blog..aku sakit kaki laa..sob3

yg merindui PEGHELIH,
NR



Tuesday, 24 July 2012

WW


Monday, 23 July 2012

Racun Diam

Copy from www.terfaktab.com


Saya sudah beberapa kali minum racun ini dan mati tanpa simpati sesiapa. Percayalah, diam sebenarnya racun penuh berbisa.

Jangan pernah anggap orang lain tahu perasaan kamu. Walau sepedih mana kamu fikir rasa yang bakal menimpa saat mulut dibuka, barahnya lebih subur andai kamu pendam segala mahu dan cuma akur.

Find a way to tell him/her whatever you feel. Especially when you start to feel that he/she is the one.Kalau bukan dengan bertentang mata, barangkali dengan susun kata dalam warkah tanpa suara. Atau zaman kini, di belakang tabir dunia maya.

Persetankan berani dan gentlemanChivalry is not dead just because you confessed your feeling via Facebook post, Twitter direct message, or a blog post. Kelelakian kamu, baik yang di dalam seluar mahu pun di hati tidak akan tercalar walau sedikit. Ini kalau kamu memang jenis yang semerta bisu saat berhadapan gadis idaman.

Hah, entri ini pun saya tulis sambil menghadap cermin. Entah sampai bila saya mahu berselindung di sebalik smiley dan "hahaha" untuk menyatakan sebenarnya "aku suka kau". Bodoh. Saat menaip ayat ini pun saya mereguk racun diam penuh rakus.

Tak mengapa. Bukan kali pertama saya mati sebegitu.

Tinggalkan racun ini. Spit it all out. Sesaat kamu diam, bermakna sesaat kemungkinan indah kamu bakar tanpa sisa. Segalanya sia-sia. 

Jodoh pertemuan di tangan Allah


Assalamualaikum….

Tadi  ramai betol orang share video kawin syafiq n yana.sape diaorang tu?nama pengantin pempuan dah sama ngan aku tu!tp bukan aku yg kawin..aku mana ada pakwe nama syafiq..hehe..aku pun x kenal diaorang..diaorang jd glamer sebab kawin awal..yg syafiq tu umo 16, yana plak umur 14..awal kan?tu la namanya jodoh..kalo Allah da tetapkan awal, awal la kan..kita mampu merancang je..Allah yg menentukan segalanya..lagipun hal jodoh2 ni suma rahsia Allah..kadang2 bercinta sampai 10 tahun, da rancang macam2, tp at last putus jugak..kadang2 2 3 bulan je kenal, tup2 dah kawin..dah jodohhh =)

Aku ni pulak umo da 23..tp xde sape pun..rilek je la kan..x payah gaduh2 la..xpayah sedih2..nanti2 ada la tu..kott..ekeke..tapi teringat pulak pasal sejarah per’couple’an aku dulu2..yg paling lama hampir 7 tahun jugak..yg tu 1st love la..start dari form 4 kot n si dia form 5..alololo..remaja sangat..hehe..aku ingat lagi, time tu x matang langsung..couple putus tu dah jadi mainan pulak…tp x sangka pulak boleh kekal sampai ke aku dah nak abis diploma..masa akhir tahun 2010, kitaorang putus, sebab orang ke3..ntah la..aku pun x tau cita sebenar sebab kawan dia yg bgtau..last2 aku couple ngan orang lain, dia couple ngan orang lain…tp time dia couple kali ke2 kekal lama kot..aku je yg x kekal..sebulan je kot..WTH betol la…sebabnya, si dia xleh lupakan ex gf dia time couple ngan aku..hati dia still dok ingat kat ex gf dia..adoi..kalo camtu nape la kau nak couple ngan aku..hurmm sangat tak adil bg aku..frust la jugak aku, menangis la jugak sebab mak ayah kitaorang dah tau pasal ni..yelahh dah dok sekampung..hehe..lepas tu aku single balik sampai la aku masuk degree kat shah alam..time tu la aku dengan tak sengaja jumpa ex aku yg first dekat giant sek 7..kebetulan dia dok situ dengan geng2 poli shah alam..ntah mcm mana dia contact aku balik, n kitaorang couple balik..tapi kali ni aku mengharapkan sangat2 kitaorang x couple putus couple putus banyak kali macam dulu..macam budak2..yelaa bila dah masing2 umo 23 24, mesti la nak hubungan yg serius kan…

Tapi apa yg aku harap, x jadi kenyataan..bila dah couple balik ni, dia dah mcm lain sikit..suka nak marah2 aku..dia ada cakap kat aku jgn samakn dia dgn 7 tahun yg lepas..aku x paham tp aku layankan aje..sampai la satu saat aku semakin curiga kat dia..aku stalk fb dia..walaupun aku x fren ngan dia, aku still boleh tgk album..so dr situ aku tau sape ex dia..aku pun add laa..tp aku x de la cita yg aku couple balik..pastu aku saje2 je add adik dia sebab masa kitaorg couple dulu pn aku memang kenal adik dia..last2 dia dapat tahu..mengamuk sakan kot..aku plak x paham nape marah gila2 ehh?start dr tu krisis kitaorang bermula..dia pergi Thailand pun x cakap kt aku..aku mesej x berbals..byk kot..last2 dia bls jugak..dia cakap, boleh x tlg jgn mesej?abang ada kt Thailand.kalo ayang mesej nanti ababg kena caj! Ok fine!nape la x cakap awal2 kan..seminggu lepas tu aku mesej lagi..aku tau dia dah balik..aku mesej sampai beratus kot..yelaa dah dekat sebulan aku mesej tanpa dibalas..aku merayu2 sampai sebulan kot!langsung xde jawapan..ego sangat2 =( ..aku ingat lagi 6 june dia mesej aku, dia cakap dah x nak berbaik ngan aku…aku sedih sangat..dah la esoknya aku test math..dia cakap peduli apa?sedihh sgt kot..tapi aku kuatkan semangat untuk study..aku x nak masa depan aku hancur sebab cinta je..tp Alhamdulillah..Allah bagi aku kekuatan untuk jawab test..

Aku semakin x leh nak terima kitaorang putus..aku buat benda bodoh..benda yg x penah aku buat sebelum ni..aku buat fake account utk siasat..haha..memang sengal..aku add suma kawan2 dia, aku cakap yg aku ni ex poli jugak..dia caya..tapi kan…banyak benda yg aku dapat tahu bila aku jd faker ni..masa kitaorang ada krisis, dia ada keluar dengan seseorang..katanya ramai2..tp cita tu macam di’emphasize’ kat pempuan tu je..siap update status ‘u make me happy’..status tu sama tarikh ngan tarikh kitaorang break up..sangattt sedih ooo..Allah je tahu..tiap2 malam aku nangis pikir pasal tu..perkenalan kitaorang selama 7 tahun macam x de makna bagi kau..kau langsung x hargai..aku merayu macam orang gila, macam orang x bermaruah kan…akhirnya aku tak tahan sangat, aku cita kat adik aku..teruk gak kena hentam..pastu adik aku cita kat mak aku..lagi la kan..hampeh punya adik..tapi start dari kena hentam tu aku betul2 rasa nak move on..aku rasa sangat x berbaloi aku buat macam tu untuk orang yg x pernah hargai aku..ada orang cakap, cepatnya kau move on..xkan kenal 7 tahun kau boleh move on cepat gila..tapi orang x tau apa yg aku lalui..aku dah start tawar hati bila aku merayu sampai sebulan tapi xde respon..hati aku ni dah jadi benci gila2 kat dia sebab dia sanggup sangat buat aku macam ni padahal aku sanngat setia, xpenah curang (aku kalo bercinta memang macam ni.haha), tapi ni yg kau balas kat aku kn..dah la aku tak nak ingat kau lagi, aku dah betul2 move on..tolong jangan cari aku lagi macam kau buat lepas seminggu kita break..kau cari aku sebab bosan kau cakap..sangat keji ok! Sob3 =(

Bila aku putus, ramai orang nasihat aku

Mak : kita jadi pempuan jangan jadi murah sangat..ni dok paksa orang suruh nak kat kita..padahal orang tu dah x nak..dah2 la tu..study la..dok lama doh nak exam

Nurul (adik aku) : sudah2 la mung dok sakitkan hati mung sendiri..aku tengok sume laki hok kenal mung sume dok serius..sume macam nak couple saje2..x dok niat nk kawin ngan mung pun

Aida (kwn aku): aku pecaya yana..laki yg baik untuk pempuan yg baik..so berubah la jd baik untuk dapat jodoh yg baik..shuq bukan yg terbaik untuk kau..aku doakan kau akan dapat pengganti yg lagi baik, yg tahu hargai kau

Thanks kat sume especially mak..sekarang hati aku dah mula heal bit by bit..

Lepas ni aku dah malas nak buat benda2 yg x matang tu..nk usha2 orang..usha kat sini maksud aku bukan ngorat, tapi usha yg memberi hint..haha..aku sepanjang hidup lom penah ngorat laki..aku x kan mulakan langkah walaupun aku suka dia..hehe..

Lepas ni aku harap sangat aku akan jumpa seorang lelaki yg mempunyai ciri2 (amboi kau!haha)


Cukup sembahyang (kalo x cukup mcm mana nak guide family nanti)


Tahu mengaji..xtahu berlagu pun xpe..asalkan tahu mengaji


Family man


Sayang parents especially mak dia..sebab?laki yg sayang mak ni lebih menghargai pempuan


Tahu menghargai


Tegas .sebab aku ni bukan seorang yg tegas dalam wat decision..mudah terpengaruh ngan orang..so nanti bleh la dia nasihatkan aku..hehe


Dan yg paling penting dia memang niat nk kawin ngan aku (siyes ni weh..huhu)


2 je la..aku x demand dlm memilih calon suami.haha..rupa x penting..seriously..keh3

Ni aku nak kongsikan beberapa quotes feberet aku..hehe

JODOH ITU RAHSIA ALLAH S.W.T.
Sekuat mana kita setia.

Sehebat mana kita merancang.

Selama mana kita menunggu.
Sekeras mana kita bersabar.
Sejujur mana kita menerima dirinya.

Jika takdir Allah menentukan yg kita akan bukan dgn dirinya.

Kita tidak akan bersama dgnnya.

Jika Allah telah menulis jodoh kita dgnnya.
Kita tetap akan bersama dirinya.

Kerana tulang rusuk dan pemiliknya takkan pernah tertukar dan akan bertemu pada saat yg tepat menurut ilmuNya, insya-Allah.

Tiada yg kebetulan melainkan semuanya telah dirancang.

Dan yg sebaik-baik merancang itu adalah Allah S.W.T ♥


Yang penting bukan siapa isterimu semasa kau nikahinya, tetapi siapa dia setelah menikah denganmu. JAdi, janji Allah tentang lelaki yang baik untuk wanita yang baik bukan hanya berlaku pada awal pernikahan, tetapi di pertengahannya, penghujungnya malah sepanjang jalan menuju syurga!"


"Lelaki yang tidak pernah menjatuhkan lututnya untuk solat, tidak layak menjatuhkan lututnya untuk menyarungkan cincin ke jari manis perempuan"

p/S : thanks jugak untuk seseorang yang aku kenal secara x sengaja kat fake account tu..sy gembira jumpa awk..awk bukan pengubat kesedihan semata2, tp awk pemberi ketenangan kpd sy (cewah) thanks awk =)


Hoping for a better future with a better person. Insyaallah..
NR

Rakyat Terengganu Kelantan Rakyat Budu Belacan

Assalamualaikum


Firstly aku nak gelak dulu dengan title..haha..actually aku penah baca 1 artikel ni dekat paper..tapi dia cita pasal makanan kat terengganu n kelantan..tapi aku bukan nak cita pasal makanan, aku nak cita pasal racism..tadi dekat Fb, entah camne seorang kawan kenalan aku masa UiTM Perlis dulu chat ngan aku..agaknya dah xde orang nk chat ngan dia kot, so dia attack aku..ehhh..x kot..mungkin dia nak merapatkan silaturahim sesama course (bersangka baik la sikit ;) ) aku ni bukanlah x suka dia..tapi kurang berkenan dengan dia sebab dia ANTI TERENGGANU (kasi caps lock sikit) dannn malangnya yg dia chatting tadi adalah orang terengganu..terengganu piorr ok..hehe..aku layankan aje la..tadi dia cakap baik2 je dengan aku..dah insap ko..ekeke..sebenarnya dulu aku ada berkecik hati ngan dia sebab dia terang terangan cakap depan aku yg dia x suka orang terengganu, padahal masa tu dia tahu aku orang terengganu..tersentap kot..tapi aku diamkan aje (biasalah aku, x kan melawan pun..diam je..haishhh..my bad!) dia cakap dia ni anti terengganu sebab dia ada sejarah 2 kali gaduh ngan orang terengganu...tup2 dengan roomate yg masa tu pun buat hal ngan dia, dan semestinya orang tu orang terengganu..lagi la rasa kebencian kat orang terengganu tu meluap2 kan..dengan aku dia ok je sebab aku x de la kawan rapat sangat ngan budak terengganu yg dia gaduh tu..

Nak dijadikan cerita, suatu hari yg panas terik, dekat depan The Store Kangaq, aku ternampak la si budak anti terengganu ni jalan berdua2an dengan senior sekolah aku merangkap senior course aku jugak..dah nama pun senior sekolah aku, mesti la dia sekolah kat terengganu dan mestilah orang terengganu jugak kan..nampak kemain mesra la..dia nampak aku dari jauh, dia senyum2 je..dalam hati aku, "cehhh!pigi dahh!orang terengganu jugak kau couple ye!hari tu bukan main kau kutuk!" hurmm suka hati kau la..asalkan kau bahagia..heeee =)

Tapi kannn...x lama lepas tu diaorang putus kot sebab aku baca status dia suma sedih2..macam orang tengah frust menonggeng la..rasain lo! (ee jahatnya aku!)haha..aku bukan apa..bila aku teringat balik kata2 dia itu hari, aku rasa geram..dia x sepatutnya nak stereotype suma orang terengganu if ada 2 3 orang yg buat hal ngan dia kan..aku memang x suka racist ni..nampak sangat la narrow mindednyerr..kata budak U, tapi nape la nak sempitkan pemikiran tu kan..ishh3

Aku jugak agak x berkenan kalo orang kutuk2 kelantan depan aku sebab nenek aku orang kelantan..kalo kau kutuk jugak, aku diam je, tapi aku x de la marah macam marah aku kat orang kutuk terengganu..hehe..aku tahu orang2 kelantan ni semangat kenegerian dia sangat kuat..aku tahu la dah sedara mara belah ayah aku orang kelantan..alahh orang negeri lain sendiri pun boleh tengok kn semangat kenegerian camne..ada la sek2 gedebe diaorang tu..hehe..tapi aku tahu..x semua macam tu..kalo yg ok, ok je..aku ramai je kawan orang kelantan..diaorang baik je..so, nasihat aku, jangan la nk jadi racist sangat ehh..sebab beberapa kerat yg buat hal dengan kau, kau nak cop orang dari negeri tu sama je..x baik tau..isk3

p/s : Terengganu &  Kelantan adalah serumpun..hehehe


bangge doh ambe ase jadi rakyat ganung eaa...hehe


Love,
NR

Sunday, 22 July 2012

Dok Tahu Nk Letok Tajuk Gape

Assalamualaikummm


Bosannye hari ni..xtau nak buat apa..mood pun xde..sebab?sebab aku JAUH hati sebab xde progress (x abis2).hoho..dah la..malas nak layan hati aku yg cepat perasan ni.haha..aku kalo sedih2 ni aku suka buat benda2 yg leh datangkan mood aku balik..tetiba pulak aku teringat kt Hlovate..kenal x sape dia?kalo x kenal Google aje lah..hehe..First novel dia yg aku baca 5 tahun 5 bulan..tu pun aku copy dari kawan aku..kawan aku baca online je..aku pun x tau kat mana sebab x tanya..main copy aje..hehe.aku suka novel dia sebab ayat2 dia dalam novel memang sempoi aje..dia ni sebenarnya budak medic kt Uk kalo x silap..memang awesome lah!doktor yg sempoi gitu.

Lepas baca 5 tahun 5 bulan, aku baca Tunas ngan aA+bB..yg ni pulak aku pinjam dari kawan aku, Izzati..aku x beli pun..haha..tapi antara tiga2 novel ni aku paling suka Tunas..sebab cita dia pasal kehidupan pelajar kat asrama penuh..cita pasal budak pandai yg gila2..bila aku baca, aku rasa macam masuk sekali pulak dalam novel tu..macam seronok gila je sekolah diaorang..berangan nak ada sekolah macam tu..tapi sekolah aku dulu hampeh je..mungkin sebab sekolah aku sekolah agama, so pergaulan antara laki ngan pempuan tu agak terbatas sikit la..x boleh nak huu haa huu haa sangat..ekeke..lepas diaorang abis belajar, masing-masing fly kot..yelaa nama pun budak2 pandai kangg..

aA+bB pulak kesinambungan daripada cita Tunas..cita ni background dia kat oversea la sebab si Addin ni (watak utama) further study kat sana..cita ni pun best jugak sebab buat aku rasa macam tengah belajar oversea je..hehe..FYI dulu cita2 aku nak jadi doktor, belajar kat UK..tapi SPM cikai je, x dapat straight A, camne nak fly..haha..lawak pulak bila ingat balik.berangan je lebih..at last kawan baik aku yg fly ke Republic Czech amik medic..tahniah Muneera! =) berbalik pada cita aA+bB ni, dia lebih kepada cita orang dah besar, dah x de cita pasal budak2 sekolah sebab dalam cita ni dia kawin ngan Benz, seorang jurutera..memang wow la!dulu cita2 aku pun nak kawin dengan engineer sebab kaya.haha..ex aku yg first dengan 2nd pun adalah seorang pelajar engineering;chemical ngan mechanical..kui3..tapi jodoh tak panjang sebab nawaitu aku salah kot..kah3..sudahhh2 =D

Eh lagi satu novel Versus..yg ni pun bagus jugak sebab dia islamik sikit..tp aku kurang sikit ngan novel ni..so x tau nk cita apa..keh3..jahat...... =P





ni sume yg aku dah baca =)

kasi besar skit..lom baca lagi..ada sape2 nak hadiahkan?haha


Nanti kalo aku jumpa tiga2 novel ni, aku nak beli la..nak baca balik..hehehe..lagi satu nak cari novel dia yg tajuk 'Contengan Jalanan'..ok lah aku nak pegi hidang makanan.Selamat Berbuka! =D

Love,
NR

Saturday, 21 July 2012

Tiada lagi pasal tu

Assalamualaikum


Hurmmm..mulai hari ni, aku x kan cakap lagi pasal tu..sebab nanti aku yg kecewa.Kbai!


Love,
NR

Triffle Om Nom Nom!

Assalamualaikum salam 1 Ramadhan!


Hari ni first puasa..xde pape yg menarik..lemau macam biasa..haha..tp Alhamdulillah aku tak de la rasa lapar sangat walaupun tadi aku sahur dengan segelas Ho ho ho horlick je..bukan apa..aku ni jarang makan nasi time sahur..xde selera la pepagi buta tu nak makan lauk macam kita makan tengah hari..tadi aku bangun pukul 5..x bangun awal pun untuk tolong mak aku kat dapur..haha..teruk sunggoh la..x pela nanti dah kawin 4.30 aku dah bangun masak untuk suami aku.ye bang?haha..berangan mung! mak aku cakap prektis la awal2..kang nanti senang..xpe mak..nanti pukul 5 kak long masuk dapur masak..tolong mak..hehehe..tadi mak aku ye2 suruh aku buat puding..puding karamel la tu..bosan la sebab bukan feberet aku..lagi satu manis sangat kot! Actually aku nak kongsi resepi triffle..tgk tajuk la wei..tp mukaddimah panjang gila..haha..dulu ramai gak kawan2 yg request resepi ni kat aku..aku blaja dari mak long aku..padahal kat internet pon belambak kan..hehe..nah resepinya! aku cilok dr tak kuat iman jgn click =P

Bahan:


1 bungkus kek swiss roll 
1 kotak agar-agar segera kristal Nona
1 tin fruit cocktail 
2 sudu besar tepung kastard 
3 sudu besar gula 3 cawan susu cair 


Cara: 


1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk. 
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni sehingga penuh. 
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi. 
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata. 
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut. 
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi. 
7. Masukkan ke dalam peti sejuk


senang gila kan?adik aku pun tau buat..hehe..bila dah siap tu, rupa dia jadi macam ni




perghh!tergugat iman aku di bulan pose ni..tapi yg aku buat x lawa macam ni pun =P
macam ni je haa..xde toping2 yg sedap..ape pun rasanya memang sedapp =D


Baiklah puan2..selamat mencuba ye..hehehehe

Love,
NR

Friday, 20 July 2012

Happy!

Assalamualaikum!


Setelah sekian lama dia x send message at last tadi dia send jugak..alahai mesej puasa je pun..tu pun nak perasan n kecoh pulakkk..haha!

Thursday, 19 July 2012

Marhaban ya Ramadhan

Assalamualaikum...Salam jumaat


Ramadhan tiba ramadhan tiba (bajet Opick jap..haha)..Cepatnya masa berlalu kan..dah masuk bulan puasa dah..Alhamdulillah tahun ni kita masih lagi diberi kesempatan oleh Allah untuk mengerjakan ibadah puasa..mungkin ini puasa yg terakhir untuk kita..siapa tahu kan?Wallahualam..so, manfaatkanlah puasa pada tahun ini sebaik yang mungkin..InsyaAllah...

Sape2 yg lupa niat puasa tu, meh aku share sikit..haha

jangan lupa baca niat tauuu =)

Sebelum mengundurkan diri, aku tujukan lagu ni untuk semua..kih3..lagu peberet sepanjang zaman tau nih.nah!





Love, 
NR

Home Sweet Home

Assalamualaikum n hello!


Dah lama balik baru kau nak tulis pasal balik rumah kan?haha..suka hati aku la..mung susoh bakpe?mlm sebelum balik rumah, aku stay beberapa jam kat umah pak cik aku kat Seksyen 17..sementara tu aku kemas baju la, basuh kain la..ambik kesempatan la sikit sebab benda percuma..nak guna mesin x payah bayar rm2.50 macam kt melati..haha..time tu x sabar gila nak balik rumah..sebab dah berapa bulan tak balik terengganu..haha..macam dah bertahun2 tak balik kan...aku rindu semua orang kat rumah...meh aku introducekan satu2 orang yg aku rindu..haha

First2 mesti la parents aku kan..tp pic mok je ada..pic ayoh xdok..keh3..sorry ayoh

Ni kak ngoh..adik aku yg second cum my bestfren..skang kt uitm pilah

adik aku yg third, syedi..yg pegang kuceng tu..slalu gadoh ngan aku..hahaha

adik aku yg last, najjah..hehehe

dannnn...jiran aku..hahaha

jiran aka tok aku la weh..dok sebelah umah je..haha (comel plak pic tok ngan kuceng ni =p)

ni plak suami tok aku..tokki aku la..hahaha..abaikan aku kt sebelah tu..macam mok cik pulok aku tengok




Abaikan muka2 yg kelakar tu ok..haha..ok la babai..ada orang suruh angkat barang pulak..haha

Love,
NR

It is not 'Wordless Wednesday'

Sooo true =(

Love,
NR

Wednesday, 18 July 2012

Gila update

Assalamualaikum n hai!

Hoi aku da confuse! ni blog atau twitter??setiap masa aku update.haha..ah lantak la..blog aku kan, suka hati aku la..kih3..xlaa sebenarnya aku tengah boring ni..xtau nk buat apa..tengok tv pun asyik pasang astro ceria je..haishhh...

Da bosan sangat tadi aku try la godek2 Samsung Galaxy Tab yang makcik aku punya..terasa diri begitu jakun pulak..yelaa aku mana pernah main benda2 alah yang menggunakan touch screen ni..handphone aku sendiri pun xde touch screen..tapi seronok jugak..macam2 la ada kat dalam tu kn..tp aku bukak FB je tadi..tengok2 kot la ada innbox message drpd dia..yelaa sebelum ni kitaorang banyak berkomunikasi ikut message tu je..x main la komen2 kat public..haha..tapi kan....hampa...inbox kosong..huk3..x pela..dia bz ada kem skang..hehe..cehh aku  ni, bajet dia pakwe aku plak ken nak mesej2 aku bagai..hahaha.biarlaaa.....

cehh nak jugak tunjuk kan??abaikan pengesat kaki tu..haha

love,
NR

Kolej oh kolej

Assalamualaikum n haiiiiii!


Hai tu kasi bersemangat sikit ok! Sebabnya? sebab aku masih lagi berdukacita tengok keputusan kolej. Permohonan gagal! Adoi! Ni first time aku x dapat kolej sepanjang aku study dari diploma hingga ke degree. Sob3..sedihhh..sem depan nak dok mana ni? merempat bawah jambatan ke?iskkk..nasib baik Aida, Mas ngan Siti pon x dapat..haha..jahatnya aku..eh bukan apa..at least aku tak keseorangan la kan..hurmmm..sekarang ni kolej sangat demand since beribu2 orang nak dok kolej..kalau kupon kau kurang dari 20, jangan harap kau dapat kolej la..kupon kitaorang memang kurang dari 20 la..sem ni memang kitaorang x sempat nak join aktiviti kolej kot sebab bz sangat2..hari2 minggu kitaorang dihabiskan dengan buat lab report aje..haishhh..budak2 sains ni macam x de life pulak kan?kalo sem lepas kupon memang banyak, dalam 20 lebih la sebab kitaorang join kelab koir..haha...lantak la suara macam kambing pon..asal dapat kupon..ye dak? sem ni macam harammm..masuk kelab pencinta kuceng, tapi x aktif langsung..kalo x aktif tu paham2 je la....mesti xdop kupon punya..xpela..xde rezeki la tu...mintak2 la rayuan tu dapat sebab kalo leh aku x nak dok luar... =(

benar2 meruntun hatiku...woooo ='(
love,
NR

Marilah bersangka baik

Assalamualaikum n hai

Eh eh eh..ni kesinambungan entry tadi ke apa?ehehehe..lebih kurang la..sebenarnya entri ni aku nak tujukan khas untuk seseorang..jom wat surat kiriman tak rasmi =P

Dear XYZ,
 Kehadapan XYZ, kawanku yang kukasihi..sehari sebelum bermulanya paper corrosion, sy ada terbaca satu status awak kat FB dengan tulisannya semua huruf besar..biasanya caps lock itu melambangkan kemarahan..tapi entahla kan..tu hak awak nak tekan caps lock on atau off..tapi kan..bila sy baca je apa yg awk tulis tu, hati sy terus sentap..sy terasa sangat2 awk..sy tahu status tu ditujukan untuk sy dan seorang lagi kawan kita..apa??sy tidak ada alasan kukuh untuk mengatakan yg status yg awk tulis itu ditujukan untuk sy? (apa punya ayat la)

ok, lets begin the story...

sebelum bermulanya paper corrosion, sy dan ABC dan juga DEF pergi ke library..sebenarnya sy mintak ABC teman sy untuk jumpa IM..tp at the same time nak study sekali..sy ajak awk, tp awk refuse..awk cakap nanti x study, asyik tengok orang aje..xpelah ..sekali DEF nk ikut jugak...padahal sebelum tu geng2 kita dah tau cerita kurang sedap pasal DEF regarding on dia dapat hint tapi makan sorang2...tapi x pela kan..masa tu hati sy dah lembut sikit..sy x de rasa nk marah DEF dah..biaq pi la ko x nak kongsi pung..huh! sesi study berjalan seperti biasa dan sy pun dah selesai berjumpa dengan IM..sy ingat malam tu diaorag nak stdy bilik..tp rupa2nya tak..diaorang nak sambung study library..sy on je la sebab kat bilik nanti sy tidoq je manjang...pagi esok pn sama jugak..study library sampai 5 petang je sebab hari tu hari minggu..malamnya DEF plan nak study kat bilik study kolej..sy ngan ABC on jugak la..sy rasa malam tu la awk update status kat FB pasal kitaorang kn?kn?kn?

Sy tau..awk tuduh sy ngan ABC dapat hint drpd DEF tapi nak makan sorang2..x nak kongsi ngan awk..sebab ayat awk kt FB tu menceritakan sumanya..ouchhh!pedih hati sy awk..awk ingat sy jenis orang macam tu ke?awk ingat sy back stabber yg sanggup buat kwn2 sy mcm tu?tak cukup dengan status, awk desak sy ngan ABC masa kita lepas jawab paper corrode..awk nk korek jugak, awk x puas hati sebab fikir kitaorg dapat hint..ABC sampai sumpah ngan nama Allah sebab nak buktikan yg kitaorg betul2 xde hint

kepada awk...sy x kisah awk nak tuduh sy bukan2, sebab kita baru setahun kawan..awk xkenal sy mcm mana..sy pun xtau awk mcm mana...tp jujur sy cakap, sy terasa bila awk cakap mcm tu dlm FB, tp depan sy awk bermuka2..xpela awk...ni kelemahan sy, soft-hearted..sy memang x suka gaduh2..sy diamkan aje... =(




p/s:kawan sejati never exist in the world


love,
NR

Bersangka baik

Assalamualaikum n hai...


Hari punya tajuk agak islamik sikit..haha..bukan apa..semalam aku ada baca satu artikel pasal ni dekat iluvislam..makcik aku yg share..kalo dia x share x de nya aku nak baca pasal ni..asyik baca pasal jodoh aje kat situ..nak rawat hati yg terluka la katakan..hahaha..ishh3..ok lah..selepas aku baca pasal benda tu, bila aku pikir2 balik, sebenarnya bersangka buruk kat orang tu dah menjadi rutin harian aku..bak kata orang  dah menjadi 'makanan' dah..masyaAllah..walaupun benda tu mostly tak terucap dengan kata2, just terdetik dalam hati sahaja, tetap menjadi dosa...dan..itulah petandanya hati kita tak bersih.

Aku tahu bukan senang nak bersangka baik..kadang2 jugak kita dipengaruhi dengan orang2 disekeliling kita..contohnya:

X  :  aku sedih hari ni pakwe aku x mesej aku langsung
Y  :  alaa..sabarlah..mungkin dia bz..final kn dah dekat, x pun dia xde kredit
X :alasan..1 mesej pun x boleh send ke? xde kredit? alahh boleh je buat kredit advanced..alasan..ntah2 ada pempuan lain tak??
Y  :  errrrrr..a'ah la kan..x kan la bz sangat2 sampai 1 mesej pun xleh bagi kn?pempuan boleh je mesej laki even dia tengah bz gila2 pun..

hurmmm..aku selalu sangat terjebak ngan situasi macam ni...sebab dipengaruhi oleh kata2, langsung kita berubah fikiran..sepatutnya, sebagai kawan kita patut support kawan kita, jangan biar dia terus fikir buruk pasal orang lain..last2 hati sendiri yang sakit..

Hurmm..susahnya nak istiqamah untuk bersangka baik..dugaan kuat..aku sendiri pun memang x leh nak lari dari fikir negatif kat orang even benda tu sekecil zarah sekalipun..Semoga Allah beri kita semua kekuatan untuk tidak berprasangka buruk kat orang..lets...think positive!

ni ada satu ayat yang aku copy petik dari iluvislam berkaitan ngan tajuk ni

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. "
(Surah al-Hujuraat, ayat 12)

Love,
NR




Tuesday, 17 July 2012

Perasan lebih...

Salam n hai...


Kadang2 aku benci diri aku yang cepat perasan nih..grrr..hahaha..orang share lagu kat kau pun, kau da terperasan bila baca dia punya lirik..padahal orang tu sesaje je nak share kan??xpela..bila hati da suka, sume nak perasan kn?oppsss


hurmm..pendamkan aje la kan..if dia x suka, aku yang malu sendiri


love,
NR

First & Foremost

Salam n hai


My name is Nurliyana bt Rosli...errrr..ermmm..sengal..macam karangan darjah 1..haha..ok2..serius2..nama aku as stated before..tahun ni umur aku dah 23 tahun..skang study kat UiTM Shah Alam course Bachelor Science (Hons) Applied Chemistry (perghh nama lengkap tau..heehooo).. Asal Marang, Terengganu..the most popular daerah in Terengganu..haha..Single mingle lagi okeng...Anak sulung daripada 4 orang adik beradik..errr..emmm..sudah2..out of idea..haha

Sebab  utama aku bukak blog sebab aku bosan..aku xtau nak buat apa time cuti sem yang aku dah boleh expect boring ni...aku x mengharapkan langsung ada orang follow blog aku ni sebab aku tahu entrynya macam sampah..haha..xkisahla..aku buat blog ni pun just untuk tempat aku meluahkan perasaan instead of FB..aku rasa FB bukan lah tempat yang proper untuk meluahkan perasaan..kang x pasal2 ada orang terasa pulak kennn..so, dengan adanya blog ni, bolehla aku mengarut kat sini even x de orang layan atau baca..layankan aje..kui3..ok lah..mukaddimah xleh panjang sangat..haha..sampai ketemu

love,
NR

Blog aku, suka hati aku. Powered by Blogger.
Black Moustache
 
blog template by suckmylolly.com